ZAKON O PSIHOTERAPIJI

 

V Slovenski krovni zvezi za psihoterapijo (SKZP), kjer je združenih 652 specializantov in psihoterapevtov iz 11 različnih psihoterapevtskih združenj, z izjemno pozornostjo spremljamo javne razprave in argumente glede zakona o psihoterapiji tako v okviru delovne skupine ministrstva za zdravje, kjer sodelujemo, kot tudi prek sporočil v medijih s strani različnih skupin in/ali ustanov, ki izvajajo skrb za duševno zdravje človeka. V razprave se tudi aktivno vključujemo in predlagamo tiste rešitve, ki pomenijo skrb za človekovo duševno zdravje in ki postavljajo dobrobit klienta/pacienta v središče razprave.

SKZP se zavzema za zakon, ki bi postavil pogoje in kriterije izobraževanja in dela za vse vpletene strani (psihiatri, psihoterapevti, klinični psihologi). Prepričani smo, da mora zakon biti sprejet preudarno in vključujoče. Opozarjamo, da slab zakon, ki bi bil sprejet po hitrem postopku zgolj zato, da bo sprejet, lahko naredi še večjo škodo.

Poslanstvo vseh omenjenih akterjev na področju duševnega zdravja je delati v dobro človeka in skupnosti, zato moramo najti pot do spoštljivega in enakovrednega dialoga. Naredimo torej korak naprej od dvajsetletnega boja za »prestol« in se povzpnemo iznad »svojega prav« v skupnostno dobro.

Na pričujočem zavihku najdete pomembnejše dokumente, povezane z aktivnostmi SKZP glede zakona o psihoterapiji.

Dokumente pripravlja PR skupina SKZP, ustanovljena v letu 2023, s pomočjo članic in članov SKZP.

 

Posvet: Izzivi psihoterapije v slovenskem prostoru – različni pogledi, skupne rešitve

Kritika Zbornice kliničnih psihologov

Odgovor Zbornici kliničnih psihologov

Gradivo – Ključne točke za razpravo glede psihoterapije v Sloveniji

Sobotna priloga Dela: Boj za moč med strokami, ki ne temelji na znanstvenih dokazih