Delo s partnerji in svojci zasvojenih

 

Vabimo vas na strokovno izobraževanje z naslovom DELO S PARTNERJI IN SVOJCI ZASVOJENIH, ki bo potekalo 16. 4. 2024 na Socialni zbornici Slovenije v Ljubljani.

 

Strokovna usposobljenost pri delu z zasvojenimi in njihovimi družinskimi člani odločilno vpliva na proces okrevanja in preprečevanje recidivov. Tako kot zasvojeni tudi njihovi partnerji pogosto zunaj sebe iščejo nekaj, kar jim bo prineslo in zagotovilo čustveno stabilnost, ki jim jo primanjkuje in so jo tako zelo pogrešali v otroštvu. Dve pomembni nalogi, ki ju otrok v optimalnih okoliščinah dokonča, sta sposobnost za varno navezanost na drugo osebo in zaupanje. Delo s partnerji in svojci zasvojenih pomembno vpliva na okrevanje celotne družine in preprečuje nadaljnjo nepotrebno škodo. Pri pomoči zasvojenim je vprašanje kaj reči otrokom ena največjih dilem tudi za izkušene strokovnjake. Odločitev ima lahko dolgotrajne ali celo trajne posledice predvsem za otroke. Starši morajo pri svoji odločitvi upoštevati kup dejavnikov, vključujoč starost in razvojno zrelost otroka, vsebino, ki jo bodo delili z njim, otrokovo stabilnost in družinsko dinamiko. Pri delu s partnerji se v zadnjem času vse bolj uveljavljajo pristopi, ki ne temeljijo več na travmi ampak na teoriji navezanosti, kar lahko precej razbremeni partnerje zasvojenih, predvsem pa zmanjša sram, ki je pomemben dejavnik tveganja za recidiv.

 

Izobraževanje bo vodil Peter Topić, ki je zaključil šolanje v ZDA in si pridobil naziv CSAT – Certified Sex Addiction Therapist. Je ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme v Ljubljani. Ima več kot dvajset let prakse pri delu z zasvojenimi.

Več o predavatelju na https://www.petertopic.si/.

 

Izobraževanje bo potekalo v Izobraževalnem centru Socialne zbornice Slovenije, Ukmarjeva 2, Ljubljana – Rudnik v torek 16. aprila 2024, med 9.00 do 15.15.

 

KOTIZACIJA

Za individualne člane zbornice znaša kotizacija 105 €, za kolektivne člane 130 €, za nečlane pa 155 €. DDV je že vštet. Študenti, brezposelne osebe in upokojenci imajo 25% popust. Račun bo izstavljen najkasneje v 8 dneh od izvedbe seminarja. Cena kotizacije vključuje stroške organizacije in izvedbe seminarja, gradivo, potrdilo o udeležbi ter okrepčilo med odmori.

 

ROK PRIJAVE

Prijavnico pošljite najkasneje do četrtka, 11. aprila 2024. Prijavite se lahko preko spletne strani Socialne zbornice Slovenije ali pošljete prijavnico v skenirani obliki, po pošti ali faksu. V primeru odpovedi udeležbe to sporočite vsaj dva dni pred seminarjem na naslov ic@szslo.si, sicer vam bomo zaračunali 75 % vrednosti kotizacije.

Kontaktna oseba za prijave: Meri ROŽAC, dipl. soc. del. (UN.), Izobraževalni center, tel.: 01 292 73 17, faks: 01 292 73 11, e-pošta: ic@szslo.si.

 

Na delavnici bo mogoče po znižani ceni (10 %) kupiti knjigo Petra Topića Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi.

 

OBŠIRNEJE O IZOBRAŽEVANJU

Delavnica je namenjena strokovnjakom, ki se želijo pobliže spoznati s fenomenom zasvojenosti in dinamike v partnerskih odnosih in družinah, predvsem pa kako učinkovito pomagati partnerjem in svojcem zasvojenih.

Nekaj pomembnih vsebin, s katerimi se bodo seznanili udeleženci delavnice:

 • Kaj je zasvojenost?
 • V čem se pomoč partnerjem in svojcem razlikuje od pomoči zasvojenim?
 • Katere so najpogostejše posledice neustrezne pomoči?
 • Zakaj partnerji pogosto verjamejo, da ne potrebujejo pomoči?
 • Kako učinkovito pomagati partnerjem in svojcem.
 • Zakaj se tudi veliko partnerjev spopada z zasvojenostmi?
 • Zakaj je razkritje najkompleksnejši del tega procesa in kako ga uspešno vodimo?
 • Partnerji, svojci in travme.
 • Kakšne so posledice slabo vodenega procesa pomoči za odrasle in otroke?
 • Kdaj, kako in kaj reči otrokom?
 • Kateri so največji izzivi pri delu s to populacijo?

 

Knjigo Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi lahko naročite tudi na naslednji povezavi – Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi – Peter Topic.

 

Za vse dodatne informacije lahko pokličite na tel. 041 669 196 ali neposredno Izobraževalni center, tel.: 01 292 73 17.

 

Dobrodošli!