TELO KOT ZEMLJEVID, GIBANJE KOT SPREMEMBA

od 23. do 27. junija 2024 v Trenti

 

Petdnevni rezidenčni seminar je namenjen vsem, ki bi v svoje pedagoško, svetovalno, (psiho)terapevtsko in/ali supervizijsko delo želeli vnesti principe utelešenega in na umetniški praksi temelječega raziskovanja. Arts-Based Research (ABR) in Embodied Inquiry (EI) sta novejši raziskovalni paradigmi, ki sta se v zadnjem desetletju uveljavili v umetnosti in humanistiki; prisotni sta v zdravstvenih, edukacijskih in psihoterapevtskih vedah, skozi interdisciplinarne projekte pa tudi v okoljskih znanostih oziroma na področju trajnostnega razvoja.

Seminar TELO KOT ZEMLJEVID, GIBANJE KOT SPREMEMBA je zasnovan tako, da v ospredje postavlja izkustveno učenje, hkrati pa udeležence spodbuja k strokovni refleksiji in širši kontekstualizaciji pridobljenih znanj: v središču našega zanimanja bo metoda kartiranje telesa/somatski zemljevid telesa, ki je bila razvita za raziskovanje subjektivne izkušnje in simbolnih razsežnosti fenomena »telo«. Primerna je za delo z mladostniki in odraslimi vseh starosti: zaradi svoje preprostosti in transformacijskega/terapevtskega potenciala se uspešno uporablja v praksi telesno orientiranih in integrativnih psihoterapevtskih pristopov kakor tudi na različnih ravneh izobraževalnih procesov.

Udeleženci bodo izkusili proces ustvarjanja somatskega zemljevida telesa in se seznanili z možnostmi prenosa te metodologije v svoje delovne kontekste (v vzgojno-izobraževalne, psihoterapevtske ali druge vrste raziskovalnih procesov):

v poteku seminarja bodo nastajali, živeli in se spreminjali individualni kakor tudi skupinski somatski zemljevidi. Njihovo (pre)porajanje bo potekalo na utelešen in udejanjen način: preko gibanja, glasu in zvoka, risanja in kolažiranja s širokim naborom raznovrstnih materialov. Sestavni del raziskovalnega procesa bo individualna in skupinska refleksija, ki bo potekala na načine, ki jih bodo izbrali sodelujoči sami (npr. skozi pisanje dnevnika, fotografijo ali video, uprizoritvene akcije idr.).

Delo bo potekalo v dvorani Hiše trentarskih vodnikov in v edinstvenem naravnem okolju doline Trenta, kjer nam Informacijsko in izobraževalno središče Triglavskega narodnega parka nudi tudi skupinsko nastanitev. Umeščenost seminarja v to okolje omogoča izvedbo dela programskih aktivnosti izven studia, vsakodnevni bližnji stik z naravo pa izhodišče za prvoosebno raziskovanje doživljanja te interakcije oziroma človekove umeščenosti v »telo narave«, ki zaobjema in presega ter tako tudi »uteleša« bivanjsko izkušnjo posameznika.

Udeleženci bodo metodo kartiranje telesa izkusili z različnih perspektiv, ki jih bodo tvorili elementi plesnogibalno psihoterapevtskega pristopa Avtentično gibanje, na čuječnosti temelječe in okoljske umetnostne terapije ter ekopsihološki vidiki raziskovanja odnosa med človekom in naravnim okoljem. Tako se bodo razkrivale trenutne notranje krajine in aktualne teme osebnih zemljevidov, se tkale v zgodbo skupine ter se v svoji arhetipski podstati srečevale z miti ledeniške doline, smaragdne reke in veličastnih gora nad Trento.

 

Telo je zgolj vidnost duše, psihe; in duša je psihološko izkustvo telesa. […] Ni drugega kot živo telo. To je dejstvo; psiha je prav toliko živo telo kot je telo živa psiha: to je povsem isto.
Carl Gustav Jung, Nietzschejev Zaratustra

 

Skupina sprejme dvanajst udeležencev: predhodne izkušnje s sorodnimi načini (samo)raziskovanja so dobrodošle, niso pa predpogoj za sodelovanje.

Potrebščine in oprema: udobna oblačila za delo v studiu, za različne vremenske pogoje primerna obleka in obutev za delo v naravi; raznovrstni ustvarjalni materiali in pripomočki za izdelavo somatskih zemljevidov. Po zaključku prijavnega roka se bo seminarska skupina sestala na Zoom srečanju, na katerem bodo podani podrobnejši napotki glede opreme, pripomočkov in druge informacije organizacijske narave.

 

Urnik:

  • nedelja, 23. junij 2024: od 15. ure dalje prihod in namestitev. Delo v studiu od 18.30 do 21.30.ure;
  • ponedeljek 24./torek, 25./sreda, 26. junij 2024: program poteka od 9. do 12. ure in od 14. do 17. ure; po 19. uri pa je čas za samostojne (sprehodi, pisanje dnevnika idr.) in/ali skupinske dejavnosti (pripovedovanje zgodb, obisk naravnih in kulturnih znamenitosti Zgornje doline Soče ipd.). Urnik teh treh dni je zaradi dela v naravi fleksibilen, kar pomeni, da se predvidene ure lahko prerazporedijo. Sreda se zaključi z interno predstavitvijo ustvarjenih somatskih zemljevidov;
  • četrtek, 27. junij 2024: sklepni dan seminarja. V primeru stabilnega suhega vremena se za zaključek seminarja odpravimo na daljši pohod do koče pri Triglavskih jezerih, kjer prenočimo in se naslednje jutro vrnemo v Trento; v primeru manj ugodnih vremenskih pogojev refleksijo seminarja izvedemo v dvorani Hiše trentarskih vodnikov in se že v četrtek popoldne odpravimo domov.

 

Dostop do lokacije: v Trento je mogoče prispeti z lastnim prevozom ali z avtobusom iz smeri Bovca oziroma prelaza Vršič (v juniju že obratuje direktna sezonska linija: Avtobusna postaja Ljubljana-Vršič-Trenta).

Nastanitev in prehrana: v Hiši Trenta je skupini na voljo polno opremljena kuhinja s prostorno jedilnico; večerna druženja pa se bodo lahko odvijala tudi na vrtu, ob zunanjem ognjišču. Na voljo sta dva tipa nastanitve: 2x dvoposteljna soba z zasebno kopalnico in 4x dvoposteljna soba z etažno kopalnico v skupni uporabi štirih oseb. V neposredni bližini sta tudi gostišče (kosila, večerje) in mini market z osnovnimi živili.

 

Kotizacija zajema program seminarja in nastanitev v Trenti (ne vključuje pa stroškov prevoza in prehrane ter morebitne dodatne nočitve v koči na Triglavskih jezerih), plačilo se poravna v dveh delih:

  •  račun za nastanitev v znesku 140 EUR oziroma 180 EUR izda Informacijsko in izobraževalno središče Triglavskega narodnega parka. V primeru izbire bivanja v dvoposteljni sobi z zasebno kopalnico je cena štirih nočitev 180 EUR/osebo; pri bivanju v dvoposteljni sobi z etažno kopalnico pa 140 EUR/osebo. *Ob prihodu in prevzemu ključev se na recepciji Info središča TNP poravna še turistična taksa, ki znaša 2 EUR/dan. Rok za plačilo nastanitve je 10. marec 2024;
  • račun za udeležbo na seminarju izda avtorica in izvajalka programa: cena je 250 EUR, ta del kotizacije se poravna do 10. maja 2024.

 

Prijavni rok je odprt do zapolnitve razpisanih mest, najkasneje pa do 1. marca 2024.
Prijave in dodatne informacije: aleksandra.schuller@guest.arnes.si

 

Izvajalka: dr. Aleksandra Schuller je magistrica pomoči z umetnostjo in registrirana plesno-gibalna psihoterapevtka, specializirana za jungovski PGP pristop Avtentično gibanje ter supervizijski pristop Ustvarjalna supervizija. Dela z odraslimi, z malimi skupinami in s posamezniki. Je visokošolska učiteljica Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije, kot gostujoča predavateljica pa sodeluje z različnimi strokovnimi združenji in študijskimi programi v Sloveniji in tujini. V središču njenih strokovnih zanimanj in delovanja je na umetniški praksi temelječe raziskovanje v izobraževanju in psihoterapiji. Je članica Združenja plesno-gibalnih psihoterapevtov Slovenije in Slovenskega združenja za analitično psihologijo.

 

TELO KOT ZEMLJEVID, GIBANJE KOT SPREMEMBA, Trenta, 23.-27. junij 2024
PRIJAVNICA