Psihoterapevt v stiski in pomen supervizije

 

Pogovor z dr. Mašo Žvelc in dr. Gregorjem Žvelcem ob izidu knjige
Čuječnost in sočutje v integrativni superviziji (Routledge, 2024)

22. januar 2024 ob 18.00

Konzorcij Ljubljana

 

Doc. dr. Maša Žvelc (Oddelek za psihologijo, Univerza na Primorskem; Inštitut IPSA) in prof. dr. Gregor Žvelc (Oddelek za psihologijo, Univerza v Ljubljani) bosta občinstvu predstavila glavne ideje svoje nove knjige Čuječnost in sočutje v integrativni superviziji, ki je izšla v mednarodni založbi Routledge. Pogovor bo vodila njuna strokovna kolegica dr. Tanja Šraj Lebar.

Ob soočanju s težkimi platmi človekovega bivanja psihoterapevti pogosto doživljajo močna občutja, ki jih lahko preplavijo ali pa se zaščitijo s čustvenim umikom. Oba procesa, zlivanje in izogibanje, vplivata na terapevtovo stanje »biti« v terapiji in mu onemogočata biti prisoten. V knjigi Čuječnost in sočutje v integrativni superviziji avtorja podata odgovore, kako v superviziji pomagati terapevtom, da se zavedo svojih čustvenih in fizioloških stanj, kako naj se čustveno regulirajo ter kako naj se povežejo s seboj na sočuten in prijazen način. Uvajanje čuječnega zavedanja in sočutja do sebe v superviziji in posledično v psihoterapiji izboljšuje tako kvaliteto terapevtske prakse kot tudi pomaga pri terapevtovi skrbi zase ter prevenciji čustvenega distresa in izgorevanja.

Monografija v angleškem jeziku, izdana pri mednarodni založbi Routledge, ponuja inovativne teoretske ideje, raziskovalne izsledke in praktične usmeritve, ki se nanašajo na uporabo čuječnosti in sočutja za namen transformacije terapevtovih čustvenih, fizioloških in kognitivnih stanj v smeri čustvene regulacije in učinkovite refleksije terapevtov. Knjiga je razdeljena na dva dela; v prvem so podani teoretski temelji, v drugem pa opisane supervizijske metode, ki temeljijo na čuječnosti in sočutju. Knjiga ponuja mnogo primerov iz supervizijske prakse, vključno z dobesednimi dialogi med supervizorjem in supervizanti.

 

Več o knjigi:
https://www.routledge.com/Mindfulness-and-Compassion-in-Integrative-Supervision/Zvelc-Zvelc/p/book/9781032046549 

Več o dogodku:
https://www.mladinska-knjiga.si/dogodki/psihoterapevt-v-stiski-pomen-supervizije

 

Vljudno vabljeni!