Ujetost v odnosih s starši – inverzna simbioza in njene posledice

 

Vabimo vas, da se udeležite enodnevnega seminarja UJETOST V ODNOSIH S STARŠI – INVERZNA SIMBIOZA IN NJENE POSLEDICE, ki bo potekal 14. 9. 2023 v Ljubljani.

 

Otroci ne upravljajo sami s svojim življenjem, vloga staršev je pri njihovem odraščanju in razvoju ključna. Nobenega privilegija ni v tem, da otrok postane zaupnik ali nadomestni partner enega od staršev, saj mu je s tem onemogočeno, da bi v resnici odrasel v avtonomno osebo. V takem odnosu, ki postane vir zmedenosti in naraščajočega besa, je otrok oropan otroštva, počuti se izkoriščenega in ujetega. Ko odrastejo, ti otroci idealizirajo svoje starše, da bi tako v sebi prikrili bolečino zanemarjenega in izkoriščenega otroka, saj biti staršev nadomestni partner pomeni biti žrtev prikritega oz. čustvenega incesta. Pogosto razvijejo nerealno predstavo o tem, kaj partnerski odnosi so in kaj jim v življenju lahko ponudijo. Kot posledica izkušenj v otroštvu se žrtve čustvenega incesta tudi v odraslosti spopadajo s krivdo, sramujejo se svojih legitimnih potreb po zdravi odvisnosti od drugih in so žrtve neizpolnjujočih intimnih ter seksualnih odnosov.

 

 Izobraževanje bo vodil Peter Topić, ki je zaključil šolanje v ZDA in si pridobil naziv CSAT – Certified Sex Addiction Therapist. Je ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme v Ljubljani. Ima več kot dvajset let prakse pri delu z zasvojenimi.

Več o predavatelju na www.petertopic.si.

 

 

 

 

Izobraževanje bo potekalo v Izobraževalnem centru Socialne zbornice Slovenije, Ukmarjeva 2, Ljubljana – Rudnik v četrtek 14. septembra 2023, med 9.00 do 15.30. 

 

KOTIZACIJA

Za individualne člane zbornice znaša kotizacija 105 €, za kolektivne člane 130 €, za nečlane pa 155 €. DDV je že vštet. Študenti, brezposelne osebe in upokojenci imajo 25% popust. Račun bo izstavljen najkasneje v 8 dneh od izvedbe seminarja. Cena kotizacije vključuje stroške organizacije in izvedbe seminarja, gradivo, potrdilo o udeležbi ter okrepčilo med odmori.

 

ROK PRIJAVE

Prijavnico pošljite najkasneje do ponedeljka, 11. septembra 2023. Prijavite se lahko preko spletne strani Socialne zbornice Slovenije ali pošljete prijavnico v skenirani obliki, po pošti ali faksu. V primeru odpovedi udeležbe to sporočite vsaj dva dni pred seminarjem na naslov ic@szslo.si, sicer vam bomo zaračunali 75 % vrednosti kotizacije.

Kontaktna oseba za prijave: Meri ROŽAC, dipl. soc. del. (UN.), Izobraževalni center, tel.: 01 292 73 17, faks: 01 292 73 11, e-pošta: ic@szslo.si.

 

Na delavnici bo mogoče po znižani ceni (10 %) kupiti knjigo Poročen z mamoavtorjev Kennetha M. Adamsa in Alexandra P. Morgana, za katero je Peter Topić napisal spremno besedo in naredil strokovni pregled.

 

OBŠIRNEJE O IZOBRAŽEVANJU

Delavnica je namenjena strokovnjakom, ki se želijo pobliže spoznati s fenomenom inverzne simbioze (t. i. čustvenim incestom) in pridobiti poglobljeno znanje o delu s tovrstno populacijo. Osredotočena je na poglobljeno razumevanje tega fenomena, prepoznavanje razlik odzivanja med ženskami in moškimi ter na najpomembnejše naloge pri delu z ljudmi s tovrstnimi težavami in njihovimi partnerji. Konkretni primeri bodo predstavljeni tudi v obliki igranja vlog.

Nekaj pomembnih vsebin, s katerimi se bodo seznanili udeleženci delavnice:

  • Kaj je čustveni incest oz. inverzna simbioza – zakaj izrazi, kot sta mamin sinček in očkova ljubica le poglabljajo sram in zmedenost?
  • Kako ujetost v odnosih s starši vpliva na odnose v odraslosti?
  • Katere so najpogostejše posledice čustvenega incesta?
  • Zakaj se ti ljudje izgubljajo v neskončnih aferah?
  • Zakaj se v odraslosti pogosto spopadajo z zasvojenostmi?
  • Katere zasvojenosti najpogosteje zasledimo pri ženskah in katere pri moških?
  • Kako se posledice čustvenega incesta odražajo v odnosih?
  • Kako se posledice čustvenega incesta odražajo v spolnosti ?
  • Kateri so največji izzivi pri delu s to populacijo?
  • Kako učinkovito pomagati tem ljudem?

Več o tej temi si lahko pogledate tudi v oddaji o čustvenem incestu, sicer nekaj starejšega datuma.

Knjigo Poročen z mamo lahko tudi naročite na tej povezavi.

 

Za vse dodatne informacije lahko pokličite na tel. 041 669 196.

 

Dobrodošli!