Cogito coniunctionis, štiri razsežnosti človeške zaznave, delovanja in stvarjenja – prednaročilo knjige

 

Cogito coniunctionis, štiri razsežnosti človeške zaznave, delovanja in stvarjenja odpira nov, svež pogled na psihoanalizo in psihoterapijo. Psihični cogito je opredeljen na podlagi Brentana, Freuda in Junga. Osnovne zakonitosti psihičnega cogita so prikazane s pomočjo številnih primerov iz klinične prakse psihoanalize in psihoterapevtskega zdravljenja. Pri svojem raziskovanju pa je avtor kritičen do nekaterih Jungovih principov, še posebej do »kolektivnega nezavednega«, katerega arhetipsko strukturo in pojavnost uvršča med intuitivni, in ne temeljno psihični cogito. To pa odpira nova vprašanja glede tega, kaj in kako delamo v psihoanalitski obravnavi in pri psihoterapevtskem zdravljenju.

 

»Ob razlagi pomenov cogita Matjaž Regovec zapiše, da je ‘Cogito oko, ki z razvijanjem razumevanja in pridobivanjem znanja o sebi postopoma spreminja naše lastno videnje in interpretacijo našega osnovnega življenja’. /…/ Matjaž Regovec, raziskovalec Jungove Rdeče knjige, ima drzen ‘novi pogled’ na jungovske ideje, ki so sicer postale klasika, na primer teorija arhetipov. Da, včasih je takšen novi pogled potreben kot razvojni izziv, in tukaj se spomnimo besed Rolla Maya: ‘Ustvarjalnost zahteva pogum’. Toda tudi sam Jung je v svojem delu šel svojo pot. Pot odkritelja. Pot individuacije. /…/ Poleg tega je koncept coniunctionis pri Regovcu obravnavan drugače kot pri Jungu in je osnova Metode IPAL.«

Oksana Kuznecova, doktorica psihologije ter jungovska analitičarka in psihoterapevtka

 

»Vstop v področje filozofije skozi psihoanalitična, psihoterapevtska in ekološko-naravoslovna vrata ocenjujem kot nedvomno dodano vrednost, ki jo Regovec z občuteno holistično naravnanostjo spretno in prepričljivo razgrinja iz poglavja v poglavje /…/ o kompleksnosti, prepadnosti in ne nazadnje tudi protislovnosti meandrov njegove duše, brez katerih je nemogoče prepričljivo graditi vednost o tem, kaj in kako človek je. Avtorju dela  Cogito coniunctionis temeljnih antropoloških znanj, ki so obogatena s konkretnimi izkušnjami s področij psihologije, psihoanalize, psihoterapije in tudi naravoslovja, ne primanjkuje.«

prof. dr. Borut Ošlaj, Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete UL

 

Cogito coniunctionis, štiri razsežnosti človeške zaznave, delovanja in stvarjenja je del Regovčeve trilogije, ki bo v celoti izšla 2023. Druga dva dela, ki skupaj s prvim zaokrožata tematiko, sta Cogito methodum, Metoda IPAL: stvarjenje osebnega sveta in človekova preobrazba, ter Cogito imago dei, podoba boga izza Junga in umetnega življenja.

 

V prednaročilu je knjiga do 15. 11. 2022 na voljo z 20% popustom. Ima 388 strani, 170 x 240 mm, mehko vezavo in soft touch platnice.  Tukaj je predogled prvih 25 strani knjige.

 

Knjiga bo uradno predstavljena na 38. Slovenskem knjižnem sejmu 23. 11. ob 13. uri (Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče). V času knjižnega sejma jo bo možno kupiti fizično na sejemskem prostoru Založbe Hermes IPAL s 15% popustom.

 

Spletna knjigarna: https://hermes.ipal.si/izdelek/cogito-coniunctionis

 

Založba Hermes IPAL
Miklošičeva cesta 36, Ljubljana
M: 040 518 045
E: hermes@ipal.si