Neizprosno upanje, neizprosen obup

 

 

Slovensko društvo za integrativno psihoterapijo in transakcijsko analizo

 

vabi na spletni seminar

 

NEIZPROSNO UPANJE – NEIZPROSEN OBUP

 

Relentless hope – Relentless despair

 

Dr. Martha Stark (MD),

13. – 14. november 2021

 

Vabimo vas na 8-urni seminar z naslovom »Neizprosno upanje, neizprosen obup«, ki jo bo vodila dr. Martha Stark iz Massachusettsa (ZDA). Seminar je namenjen vsem strokovnjakom, ki delajo na področju psihoterapije in/ali svetovanja. Predavanje bo izvedeno on-line.

 

VSEBINA SEMINARJA

Seminar je razdeljen na dva dneva.

 

Sobota, 13. november, 14.00-17.00

 

NEIZPROSNO UPANJE: IZOGIBANJE ŽALOVANJU

“Ljudje si zlomijo srce s tem, ko se pretvarjajo, da bi nekaj, kar ne more biti, lahko bilo.”

-Elvin Semrad-

“Neizprosno upanje“ predstavlja obrambo, katere se klienti oprimejo z namenom zaščite pred bolečino, ki jo povzroči razočaranje s strani pomembne druge osebe (objekta). Gre za izogibanje bolečini, ki bi jo lahko povzročil proces žalovanja. Ta obramba spodbuja na eni strani neizprosnost, s katero klienti sledijo svojemu upanju, da bi objekt še lahko preoblikovali v njim želeni objekt in na drugi strani »ogorčenju« ob spoznanju, da ne glede na njihova prizadevanja ter gorečo željo, tega verjetno nikoli ne bodo mogli uresničiti.

Psihoterapija ponuja tovrstnim klientom priložnost, da čeprav z zamudo, odžalujejo njihovo zgodnjo izkušnjo razočaranja, o čemer bo v prvem delu seminarja govorila tudi predavateljica.

 

Nedelja, 14. november, 14.00-17.00

 

Neizprosen obup: Zlomljeno srce, privatni jaz in neizživeto življenje

“Dal sem ti del sebe za katerega sem verjel, da ga lahko zlomiš, a ga nisi.”

-avtor neznan-

Klienti, ki se niso uspeli v polnosti soočiti in odžalovati bolečino zgodnjih razočaranj, se bodo pogosto oklepali upanja, da se bo želeni objekt nekega dne vseeno pojavil. Na drugi strani pa se lahko določeni klienti zaradi posledic zgodnjih razočaranj in izgub popolnoma umaknejo od drugih oseb, kar jih vodi v močan občutek osamljenosti in odtujenosti. Pri njih se namesto neizprosnega upanja pojavi neizprosen obup.

Predstavljene bodo klinične vinjete, ki prikazujejo, kako lahko terapevt navkljub klientovi ambivalentnosti med razkrivanjem in skrivanjem določenih vsebin, spodbudi pojavnost pristnih trenutkov srečanja med njima. Ti dragoceni trenutki stika so namreč tisti, ki pomembno vplivajo na obnovitev smisla, namena in obstoja, ki bi drugače lahko ostajal pust, osiromašen in uničujoče prazen.

 

Seminar bo potekal v angleškem jeziku. Udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenih 8 andragoških urah profesionalnega izobraževanja iz psihoterapije.

 

O PREDAVATELJICI:

Dr. Martha Stark (MD) je po izobrazbi psihiatrinja in psihoanalitičarka, ki je diplomirala na Harvardski medicinski šoli in Bostonskem psihoanalitičnem inštitutu. Deluje v okviru številnih fakultet in študijskih centrov. V svoji privatni praksi, ki jo izvaja v Bostonu se ukvarja tako z otroško kot odraslo populacijo.

Martha Stark je nagrajena avtorica devetih knjig s področja psihoanalitične teorije in prakse. Mnoge od teh so zahtevane kot obvezna študijska literatura na številnih inštitutih, ki izvajajo psihoanalitične treninge ter psihodinamske psihoterapevtske programe tako v Ameriki kot drugod po svetu.

Kot del odbora Ameriškega združenja za integrativno medicino se Martha Stark s svojimi prispevki pojavlja v številnih knjigah s področja integrativne medicine in recenziranih člankih medicinskih revij o toksikologiji in okoljski medicini. Prav tako aktivno sodeluje v uredniških/svetovalnih odborih različnih holističnih zdravstvenih publikacij.

 

PRISPEVEK: 160,00 EUR

Kotizacijo najprej poravnate na račun Društva Sinta (Stegne 7, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0203 2025 7214 370) in nato se prijavite preko spletne prijave.

Prijave se zbirajo do 30. 10. 2021

 

PRIJAVE:

Prijavo oddate preko elektronske povezave: https://1ka.arnes.si/a/30638
Prijava je potrjena s plačilom kotizacije.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Za vsa vprašanja in informacije lahko pišete na elektronski naslov admin@drustvo-sinta.si.