Psihološki in socialni vidiki pandemije

 

Spoštovane kolegice in kolegi!

Naše sedmo strokovno srečanje bomo posvetili dogajanju v času pandemije COVID 19.

Dogodki, kot so medijsko poročanje o številu obolelih in umrlih, predvsem pri zahodnih sosedih in postopno vse več obolelih in umrlih pri nas je sprožilo v ljudeh proces, ki je blizu stanju šoka. V drugem valu so stvari še bolj zapletene.

S fazami od zanikanja ali zmanjševanja pomena do strahu, tesnobe, tudi jeze in občutka nemoči ali stanja obupa. Zaščitni ukrepi kot so izolacija in fizično distanciranje so neugodne vplive še poglobili. Ker medicina še nima terapevtskega odgovora na to grožnjo, narašča možnost negativnega vpliva tudi na psihološko odpornejši del populacije.

S strokovnim srečanjem želimo predstaviti izkušnje in strokovne analize domačih in tujih kolegic in kolegov ob pandemiji. Želimo osvetliti psihološke in socialne odzive vseh struktur v družbi od posameznikov, do družin, skupin, delovnih organizacij ter posebej ranljivih skupin, kot so starostniki, otroci in mladostniki. Prav tako nas bo zanimala soodvisnost psihološkega in socialnega vidika dogajanj ter možne globoke spremembe v doživljanju sveta in človekovega mesta v njem.

Posebej želimo predstaviti vlogo in odziv psihološke stroke v odnosu do omenjenih skupin. Pandemija je ohromila mnogo segmentov delovanja države, ob tem pa so v zdravstvu, civilni zaščiti, psihološki pomoči, pedagoški pomoči, preskrbi in trgovini ter še kje, v tem obdobju mnogi opravili neprecenljivo delo.

Ponovno smo ozavestili pomen skupnosti, v kateri mnogi izkazujejo empatijo, izjemno solidarnost in požrtvovalnost. Le v taki skupnosti lahko ob izjemnih grožnjah človek kot posameznik preživi. O pozitivnih plateh te izkušnje je tudi potrebno spregovoriti in jih predstaviti strokovni javnosti.

S prispevki bodo poleg domačih udeležencev sodelovali tudi kolegi iz nekaterih najbolj ogroženih držav kot so Anglija, Italija ter Švedska.

Vabili smo tudi predstavnici zgodovinsko medicinske stroke ter družboslovnih ved.

 

Toplo vabljeni!

Slavica Ravnik, predsednica Slovente

 

PROGRAM STROKOVNEGA SREČANJA

SPLETNA PRIJAVNICA