Čuječnost in ustvarjalnost

od 20. do 24. avgusta 2020

v studiu Središča Rotunda Koper in v okoliški naravi

 

Letošnja izvedba izkustvenega seminarja ČUJEČNOST IN USTVARJALNOST je jubilejna: že desetič bomo ustvarili prostor-čas za notranje zrenje, za izkušnjo ustvarjalnega procesa kot kontemplativne prakse, za raziskovanje različnih načinov sobivanja in sodelovanja, za umetnost refleksije. Vse to tudi v kontekstu trajnostnega razvoja: kako lahko umetniško ustvarjanje/raziskovanje in t.i. utelešeni/udejanjeni pristopi na področju umetnostnih terapij in eko-supervizije prispevajo k vzpostavljanju ter ohranjanju zavesti o pomenu trajnostnega načina življenja?

Seminar je namenjen vsem, ki želite izkusiti pet dni samoraziskovanja s pomočjo umetnostnih izraznih sredstev, s poudarkom na Avtentičnem gibanju (Authentic Movement, eden izmed osrednjih pristopov v sodobni plesno-gibalni psihoterapiji, se je razvil iz metode aktivna imaginacija C. G. Junga) in drugih na čuječnosti temelječih umetnostnoterapevtskih pristopih (Mindfulness-Based Approaches in Arts Therapies).

Za vključitev v program ne potrebujete posebnih predznanj le veselje do izražanja skozi različne umetnostne medije ter zanimanje za refleksijo lastnega doživljanja in delovanja, za raziskovanje medosebnih interakcij ter posameznikovega odnosa z naravnim okoljem.

Skupina sprejme 8 udeležencev, delovni jezik letošnje izvedbe izkustvenega seminarja ČUJEČNOST IN USTVARJALNOST je slovenščina. Sodelujoči se obvežejo k prisotnosti pri vseh programskih aktivnostih.

 

Vsebina:  

 1. praksa: neposredna izkušnja kakor tudi refleksija različnih plasti individualnega in skupinskega ustvarjalnega procesa, ki se udejanja skozi gibanje (telesno akcijo), skozi delo z zvočili in glasom, z likovnimi in vizualnimi sredstvi (risanje, kolažiranje, fotografija, video idr.) ter v pisanju dnevnika;

2. strokovna refleksija: govorili bomo o potencialih na čuječnosti temelječih pristopov na področju umetnostnih terapij, o umetniškem raziskovanju (Artistic/Arts-Based Research) kakor tudi o ustvarjalni superviziji;

3. vprašanja in teme, ki jih izpostavijo udeleženci: vnos principov tovrstnega načina dela v vsakdanje življenje in/ali v specifično delovno okolje – npr. na področju vzgoje in (vseživljenjskega) izobraževanja, socialnega dela/varstva, zdravstva; v različne oblike svetovanja in psihoterapije kakor tudi v umetniške prakse) idr.

Ustvarjalno raziskovanje osebnih, medosebnih ter nadosebnih tem poteka v mali skupini; v spoštljivi in odprti komunikaciji, ki bo pomagala vzpostaviti dovolj varen prostor za vse člane skupine ter ponuditi podporo pri prenosu pridobljenih izkušenj v vsakdanje življenje, v ustvarjalno in strokovno delo sodelujočih.

 

 

Oprema za delo v studiu: udobna oblačila, majhna blazina za sedenje; risalni blok in brezčrtni zvezek; pisala, voščenke in/ali suhe barvice, raznovrstna glasbila in zvočila.

Oprema za delo v naravi se prilagaja vremenskim okoliščinam, priporočila bodo podana nekaj dni pred začetkom izkustvenega seminarja.

 

Urnik:

četrtek, 20. avgust 2020:
od 19. do 21.30. ure (studio)

petek 21., sobota, 22. in nedelja, 23. avgust 2020:
od 9. do 12. ure in od 14. do 17. ure (studio)
* v petek in nedeljo zgodaj zjutraj  je predvideno tudi delo v naravi

ponedeljek, 24. avgust 2020:
od 9. do 12. ure (studio)

 

Lokacija: Središče Rotunda (nekdanji samostan Sv. Ana) se nahaja na robu starega mestnega jedra Kopra, vhod v kompleks je z Vojkovega nabrežja. Naš studio je v pritličju, v nadstropjih nad njim pa v poletnih mesecih deluje hostel Sidro.

 

 

Nastanitev: udeleženci samostojno poskrbijo za svojo nastanitev in prehrano. V Kopru in okolici je veliko raznovrstnih nastanitvenih možnosti, priporočljiva pa je čimprejšnja rezervacija. Udeleženci izkustvenega seminarja pogosto bivajo v Sidru (nočitev z zajtrkom, eno- in dvoposteljne sobe z zasebno kopalnico).

 

Kotizacija za petdnevni seminar znaša 250 EUR. 

Prijavni rok je odprt do zapolnitve razpisanih mest, najkasneje pa do 3. julija 2020.

Prijave in dodatne informacije: aleksandra.schuller@guest.arnes.si

Prijavnica

 

 

Avtorica in izvajalka seminarja: 

Dr. Aleksandra Schuller je magistrica pomoči z umetnostjo, registrirana plesno-gibalna terapevtka (ZPGTS/EADMT) in IAAP Router (SZAP/IAAP), specializirana za jungovski PGT pristop Avtentično gibanje ter Ustvarjalno supervizijo. V zasebni praksi se osredotoča na individualno/skupinsko umetnostnoterapevtsko delo z odraslimi ter na transmodalitetno/transprofesionalno Ustvarjalno supervizijo, delno pa je zaposlena kot visokošolska učiteljica na Oddelku za antropologijo in kulturne študije Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije. Kot gostujoča predavateljica sodeluje z različnimi visokošolskimi ustanovami v Sloveniji in tujini. Je članica Združenja plesno-gibalnih terapevtov Slovenije in Slovenskega združenja za analitično psihologijo.

 

ČUJEČNOST IN USTVARJALNOST 2020, vabilo in prijavnica (pdf)