PLENARNO PREDAVANJE

NEDELJA, 6. 6. 2021

od 9.30 do 11.30

 

 

Dr. Andrew Samuels: Psihoterapija in politika: vrhunec in prispevek k spremembi – ALI narcistična popolna izguba časa, ki služi izključno terapevtu?

(Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku brez prevoda.)

 

V zadnjih dvajsetih letih smo priča »političnemu obratu« v vseh terapijah. To je na neki način ponovno ustvarjanje prvotne radikalne narave vseh terapij, predvsem pa psihoanalize. Andrew Samuels je bil v ospredju tega mednarodnega pojava tako s svojim delom pri gibanju Analiza in aktivizem kakor tudi s svojimi knjigami, kot so The Political Psyche (1993), Politics on the Couch (2001) in A New Therapy for Politics? (2016). Je pionir in navdušenec nad povezovanjem terapevtskega načina razmišljanja s sodobno politiko.

Toda Andrew je tudi nekoliko v dvomih in zaskrbljen, ker v svojem navdušenju nad političnim obratom na našem področju terapevti spregledujemo bistveno, in sicer, da imamo v resnici zelo malo prispevati. Njegov cilj bo torej ustvariti nekakšen manifest, ki bi lahko pomagal, da se želja terapevtov prispevati k družbi tudi zares uresniči.

V svojem predavanju bo Andrew uporabil refleksijo in samorefleksijo vključno s strogo in razkrivajočo samokritiko. Eden od ciljev je ustvariti prostor, v katerem bodo udeleženci lahko ugotovili, kakšno je njihovo stališče o vlogi psihoterapije v družbi. V pomoč temu bodo povabljeni k izkustvenemu delu.

 

Dr. Andrew Samuels je londonski jungovski analitik (čeprav se predstavlja preprosto kot terapevt), univerzitetni profesor, avtor, politični svetovalec in aktivist. Pisal je o številnih pomembnih področjih, kot so vodenje, gospodarstvo, podnebne spremembe, rasa in antisemitizem, spol in politike spola ter o vlogi (če jo sploh ima) političnega nasilja pri doseganju sprememb. Njegove številne knjige so prevedene v 21 jezikov. Na voljo je tudi spletna stran www.andrewsamuels.com s številnimi posnetki nagovorov, ki jih imenuje »Andrewovo pritoževanje« (Andrew’s Rants).