PLENARNO PREDAVANJE

SOBOTA, 5. 6. 2021

od 13.30 do 15.30

 

 

Dr. Vlasta Jalušič: Ekstremni (politični) dogodki in človeška pogojenost: upor, sprijaznjenje in/ali preživetje?

 

Kaj se zgodi, ko se – ne po svoji volji – znajdemo v neki neobičajni, ekstremni politični ali družbeni situaciji, v kateri smo kot človeška bitja bistveno omejeni glede možnosti našega delovanja? Kako to vidijo neposredno prizadeti in kako tisti, ki so »gledalci« ali sopotniki? Kakšen je (lahko) naš odziv? Kakšne so možnosti in morebitne zagate »intervence«, ki je širše družbeno, kulturno in politično pogojena? Kakšne so lekcije teh situacij za »normalne« čase?

V predavanju se bo predavateljica skozi premislek izkustva, življenjskih zgodb, miselnih nastavkov ter refleksije nekaterih sodobnikov 20. stoletja poskusila dotakniti vprašanja delovanja in presoje v časih ekstremnih političnih in družbenih situacij. Konzultirala bo »primere« nekaterih znanih mislecev in avtorjev, ki so bili v takih situacijah, se – vsak na svoj način – spopadali z njimi ter nam zapustili možnost uvida v njihovo izkustvo: Hannah Arendt, Viktor Klemperer, Ernest Fraenkl, Primo Levi, pa tudi enega od primerov iz naše nedavne preteklosti – Aleksandar Todorović.

 

Dr. Vlasta Jalušič, aktivistka, profesorica in publicistka je ustanoviteljica Mirovnega inštituta. Kot izredna profesorica predava tudi na Študiju politike, etike in družbe na Univerzi na Primorskem. Leta 1996 je na Dunajski univerzi doktorirala iz političnih ved. Je avtorica in prevajalka več knjig, člankov in poglavij v knjigah na temo ženskega gibanja, feminizma, (ne)enakosti spolov, politične teorije, nasilja, vojne in kolektivnih zločinov ter odlična poznavalka Hannah Arendt (prim. bibliografija). Kot dolgoletna aktivistka proti diskriminaciji in za enakost spolov je bila vključena v številne feministične mreže in aktivnosti za človekove pravice. Več let je bila kolumnistka tednika Mladina. Predavala je tudi na Univerzi v Ljubljani, gostovala kot profesorica in raziskovalka na Centralnoevropski univerzi v Budimpešti, na Univerzitetnem študijskem centru za mirovne študije v Stadtschlainingu v Avstriji, na Univerzi v Sarajevu, na Inštitutu za humanistične vede na Dunaju in na Svobodni univerzi v Berlinu. Ob številnih raziskavah dela tudi na mednarodnem razvojnem področju – ustanovila je ženski center (Nyamirambo women’s centre) v revni četrti Kigalija ter o tem posnela dokumentarni film. Kot ustvarjalka na področju likovne umetnosti se v zadnjih letih posveča tudi slikarstvu in estetiki.