PLENARNO PREDAVANJE

SOBOTA, 7. 11. 2020

od 11.30 do 13.30

 

 

Prof. dr. Una McCluskey: What kind of support do professional caregivers need so that they can work competently, efficiently, with less stress and live a creative interest-sharing life with their peers?

(Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku brez prevoda.)

 

Predstavitev temelji na dvajsetletnem predanem delu s skoraj tisoč strokovnimi delavci v poklicih pomoči s področij medicine, socialnega dela, psihologije, psihoterapije, svetovanja, vseh ravni izobraževanja, zdravstvene nege, terapije z umetnostjo, delovne terapije, pravnega varstva, duhovne oskrbe … Delo pojasnjujem znotraj evolucijskega modela za razumevanje človekove rasti in razvoja. V veliki meri se opiram na delo Johna Bowlbyja in drugih teoretikov navezanosti, kot sta Dorothy Heard in Brian Lake, na razvojne psihologe, nevroznanstvenike ter na raziskave in svojo klinično prakso.

Predstavila bom vpliv zgodnjih izkušenj na delo posameznikov, zaposlenih v poklicih pomoči. Te so vplivale na dinamično organizacijo bioloških sistemov znotraj posameznika, kot so pomoč, samozaščita, spolnost, delitev skupnih interesov s kolegi, notranje okolje in sposobnost ustvarjanja zadovoljivega domačega okolja, kadar učinkovitega skrbnika ni na voljo.

Neustrezne, zastrašujoče ali neorganizirane izkušnje s skrbnikom v zgodnjih letih vplivajo na to, kako posameznik v kasnejših letih išče pomoč pri drugih. Vpliva na to, ali bo posameznik znal oceniti, kdo iz njegovega okolja mu bo v resnici znal pomagati ali mu nuditi podporo.

Raziskava kaže, da uspešno iskanje kompetentnega skrbnika spremeni celotno organizacijo osebnosti, kar ključno vpliva na dobro počutje in ustvarjalnost. To velja tako za kliente kot tudi za zaposlene v poklicih pomoči.

Na predavanju bom predstavila načine podpore, ki jih ob izjemno stresnem delu potrebujejo strokovni delavci v poklicih pomoči.

O vzorcih navezanosti iz otroštva vemo veliko. Čas je, da svojo pozornost usmerimo na dinamiko navezanosti v odraslem življenju.

Predstavitvi bosta sledili delavnica in razprava, kjer bodo udeleženci lahko raziskali lastno vedenje in možnosti, ki bi jim lahko olajšale iskanje podpore pri drugih.

 

Prof. dr. Una McCluskey je častna raziskovalka na Univerzi v Yorku in psihoanalitična psihoterapevtka (UKCP). Znana je po obsežnih raziskavah na področju empatičnega uglaševanja v psihoterapiji odraslih, kjer je uvedla koncept, po katerem že sama »ponudba za zdravljenje« vzbudi dinamiko navezanosti tako pri klientu kot pri terapevtu. Ta koncept je del novonastalega terapevtskega modela, imenovanega »raziskovalna psihoterapija s popravljenim ciljem« (Exploratory Goal-Corrected Psychotherapy ali EGCP). Objavila je številne članke s področja partnerske, družinske in skupinske psihoterapije in je skupaj z Dorothy Heard in Brain Lake soavtorica knjig To be Met as a Person: The Dynamics of Attachment in Therapeutic Encounters ter Attachment Therapy for Adolescents and Adults: Theory and Practice Post Bowlby.Obe sta izšli pri založbi Karnac Books. Skupaj z Nicolo Neath pa sta napisali To be Met as a Person at Work, the effect of early attachment experiences on work relationships ter Transference & Countertransference from an Attachment Perspective: A Guide for Professional Caregivers (obe izšli leta 2019).

Dr. McCluskeyjeva redno nastopa na številnih mednarodnih konferencah pa tudi na Ameriški konferenci za skupinsko psihoterapijo. V Yorku deluje tudi kot svetovalka socialnim delavcem in rejnikom.

Za svoj prispevek na področju psihoterapije je bila nagrajena z nagrado VIDA, ki jo podeljuje Group Psychotherapy Association iz južne Kalifornije.