Analiza otroške risbe

 

V ponedeljek, 25. marca, in v torek, 26. marca, bo potekala online delavnica »Analiza otroške risbe«. Delavnico bo vodila mednarodno priznana predavateljica in univerzitetna profesorica igralne terapije z častnim nazivom, dr. Rinda Blom.

 

Analiza otroške risbe je učinkovita metoda, s pomočjo katere lahko dostopamo do otrokovega doživljanja, spoznamo družinske odnose, otrokova čustva in izkušnje. Risba hkrati pomaga pri prepoznavanju otrokovih potreb, želja, interesov, talentov, težav in strahov. Otrok skozi risbo ne direktno izrazi dojemanje sebe in drugih, zato je analiza otroške risbe učinkovito orodje, s pomočjo katerega prepoznavamo in dostopamo do otrokovega sveta.

Ocena otroške risbe je primerna metoda za strokovnjake, ki delajo z otroki in mladostniki, saj omogoča globlji vpogled v otrokovo doživljanje in  služi kot pomoč otroku pri prepoznavanju in spreminjanju njegove osebne zgodbe. Otroci in mladostniki z uporabo metafor v risbi izrazijo svoje duševno stanje brez, da bi se ob tem morali preveč samorazkriti.

 

Cilj delavnice:

Udeleženci se bodo naučili razbrati pomen otroške risbe in uporabljati metodo, kot diagnostično in terapevtsko orodje.

 

Delavnica bo obravnavala:

 • psiha in umetnost risanja,
 • razvoj otroških risb,
 • samostojno risanje in analiziranje risb človeških figur,
 • analiza risb hiš in dreves,
 • risbe z zgodbo,
 • spontane risbe,
 • agresivnost v risbah,
 • depresija v risbah,
 • ocenjevanje v otroških risbah (kaj in kako),
 • analiza simbolov iz risb z jungovske perspektive,
 • simbolični pomen barv,
 • simbolični pomen živali,
 • pomen domišljijskih figur,
 • sistematično gledanje risb,
 • risbe invalidnih otrok,
 • družinske risbe in odnosi,
 • otroška risba kot projektivna tehnika.

 

Izobraževanje je namenjeno: psihoterapevtom in svetovalnim delavcem, študentom psihoterapije, psihologom, socialnim pedagogom, psihiatrom, socialnim delavcem in drugim strokovnjakom, ki delajo z otroki.

Kdaj: ponedeljek, 25. marca, in  torek, 26. marca, od 17.00 do 21.00 ure preko aplikacije Zoom. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Zagotovljen bo slovenski prevod izobraževanja.

Prispevek: 145 €  (S plačilom kotizacije si rezervirate mesto na izobraževanju.) Možnost plačila preko delodajalca.

Kaj prejmete: pisno gradivo in potrdilo o udeležbi.

 

Predstavitev predavateljica:

Dr. Rinda Blom ( mednarodna predvateljica, univerzitetna profesorica igralne terapije, predavateljica z akademskim častnim nazivom, avtorica knjige The Handbook of Gestalt Play Therapy: Practical Guidelines for Children Therapists, psihoterapevtka otrok in mladostnikov z 31 letnimi izkušnjami, direktorica centra Red Shoe Training, ki že vrsto let usposablja strokovnjake v Južni Afriki in tujini).

Dr. Rinda Blom, direktorica Red Shoe Training, je registrirana socialna delavka in ima bogate teoretične in praktične izkušnje na področju igralne terapije ter psihoterapije otrok in mladostnikov. Opravila je doktorat, v katerem se je specializirala za področje igralne terapije in čustvene inteligence. Osem let je bila predavateljica na magisterskem študiju igralne terapije na Univerzi Free State v Južni Afriki. V magisterskem programu je vodila študente v njihovi klinični praksi igralne terapije, ter hkrati izvajala raziskovalne projekte iz igralne terapije.

Rinda je avtorica knjige: The Handbook of Gestalt Play Therapy: Practical Guidelines for Children Therapists, ki je bila objavljena v Londonu v Angliji leta 2006. Pokojna dr. Violet Oaklander, ustanoviteljica geštalt igralne terapije, je o tej knjigi zapisala naslednje: “ Ta knjiga je ena najobsežnejših obravnav geštalt igralne terapije, kar sem jih kdaj videla. Je bistven in pomemben prispevek k literaturi o psihoterapiji otrok.« Ta knjiga je prevedena v korejščino in hebrejščino.

Rinda ima 31 let izkušenj s psihoterapijo otrok in mladostnikov. Prejela je napredno mednarodno usposabljanje na področju igralne terapije in terapije s peskovnikom in že vrsto let na tem področju usposablja strokovnjake, kot so socialni delavci, psihologi in delovni terapevti, tako v Južni Afriki kot v tujini. Ima akademski častni naziv na dveh južnoafriških univerzah in je navedena kot najuspešnejša na Oddelku za socialno delo Univerze Free State v Južni Afriki. Predstavila je teme, povezane z igralno terapijo, na konferencah v Južni Afriki in tujini ter objavila članke, povezane z igralno terapijo, v akademskih revijah v Južni Afriki in tudi v tujini. Rinda je dvakrat zastopala Južno Afriko v svetovnem izobraževalnem programu “It’s a beautiful day in the playborhood” in “Play Therapy’s got talent”. To globalno usposabljanje je organizirala Liana Lowenstein (poznana otroška terapevtka in avtorica več knjig, ki deluje v Kanadi).

Rinda trenutno združuje svojo zasebno prakso z obsežnim programom usposabljanja za strokovnjake po vsem svetu na področju psihoterapije otrok in mladostnikov, psihoterapije s starši in igralne terapije. Posebno jo zanima delovanje nezavednega, zato se njeno usposabljanje osredotoča predvsem na razumevanje simbolike iz nezavednega v umetnosti in projekcijah peska med psihoterapijo. Rinda je voditeljica in ustanoviteljica dvoletnega certifikatnega programa intervencij, ki temeljijo na igri, s pomočjo katerih skrbimo za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

 

Več informacij o programu na Facebook strani Varuh otroških src.

Za prijavo nas kontaktirajte po e-pošti info@varuhotroskihsrc.com ali na številko 069 606 773.

Online delavnica Analiza otroške risbe (pdf)