Izjava ob vojni v Palestini

 

Trenutno bombardiranje Gaze pretresa ves svet tako politično, ekonomsko kot družbeno. Posledice vsake vojne so grozljive, prav tako pa je grozljivo in nedopustno ob množičnih pobojih civilistov ostati tiho. V spodnjih vrsticah vas tako vabimo k branju odziva SKZP na trenutno situacijo v Palestini.

Medtem ko nas vojna v Gazi pušča brez besed, strokovnjaki in predstavniki različnih mednarodnih nevladnih organizacij, kot so Human Rights Watch, Amnesty International, Mednarodni rdeči križ, pa tudi Združenih narodov, opozarjajo na razsežnosti genocidnih dejanj. Kot organizacija, ki deluje na področju duševnega zdravja, izpostavljamo psihološke posledice vojne, ki segajo onkraj vidnih fizičnih poškodb, v najgloblje plasti človeške biti.

Kumulativne obremenjujoče izkušnje, kot so nasilje, uničenje domov, izguba ljubljenih oseb, beg z domov in pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin, kot so hrana, voda in zdravstvena oskrba, lahko pustijo resne in dolgotrajne posledice na več ravneh; od duševnih težav (depresija, anksioznost, posttravmatska stresna motnja in druge duševne motnje), vedenjskih težav (agresivnost, impulzivnost), težav s čustveno regulacijo (težko obvladovanje čustev in reakcij na stresne situacije) do težav v medosebnih odnosih.

Civilisti v Palestini, tako v Gazi, Vzhodnem Jeruzalemu kot na Zahodnem bregu, so bili že pred tokratnim napadom Izraela na Gazo že desetletja zaradi vojaške okupacije in sistema apartheida izpostavljeni kontinuiranim travmatičnim situacijam, saj živijo v razmerah stalne diskriminacije, rasizma, političnega, ekonomskega in fizičnega nasilja.

Po grozljivem zločinskem napadu Hamasa na izraelsko ozemlje, je izraelska okupacija nad palestinskimi civilisti postala še intenzivnejše in brutalnejša. Sistem apartheida, pod katerim živijo Palestinci več kot 75 let, je institucionaliziran režim zatiranja in prevlade ene etnične skupine nad drugo, kar je huda kršitev človekovih pravic, prepovedana tudi v mednarodnem pravu.

Na SKZP izražamo solidarnost z vsemi žrtvami v Izraelu, vojne v Gazi in stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu, hkrati pa se pridružujemo številnim organizacijam iz vse Slovenije in pozivamo odločevalce k odločnim in takojšnjim ukrepom, ki bodo preprečili dodatne smrtne žrtve.

Pozivamo:

  • k takojšnji brezpogojni zaustavitvi izraelskih napadov na Palestinke in Palestince v Gazi, Izraelu, okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu in na okupiranem Zahodnem bregu;
  • k  sankcijam proti Izraelu in prekinitvi Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom;
  • k priznanju Palestinske države s strani Republike Slovenije.