Čuječnost in ustvarjalnost

od 3. do 7. avgusta 2023

v studiu Središča Rotunda Koper in v okoliški naravi

 

Tudi v letošnjem poletju bomo ustvarili prostor-čas za notranje zrenje, za izkušnjo ustvarjalnega procesa kot kontemplativne prakse, za raziskovanje različnih načinov sobivanja in sodelovanja, za umetnost refleksije. Vse to tudi v kontekstu trajnostnega razvoja: kako lahko na umetniški praksi temelječe raziskovanje in t.i. utelešeni/udejanjeni pristopi na področju umetnostnih terapij in eko-supervizije prispevajo k vzpostavljanju ter ohranjanju zavesti o soodvisnosti/sovplivanju vsega, kar smo; vsega, kar je?

Izkustveni seminar ČUJEČNOST IN USTVARJALNOST je namenjen vsem, ki želite izkusiti pet dni samoraziskovanja s pomočjo umetnostnih izraznih sredstev, s poudarkom na Avtentičnem gibanju (AG je eden izmed osrednjih pristopov v sodobni plesno-gibalni psihoterapiji, njegov izvor pa je v metodi aktivna imaginacija C. G. Junga) in na drugih t.i. na čuječnosti temelječih umetnostnoterapevtskih pristopih.

Za vključitev v program zadostuje veselje do izražanja skozi različne umetnostne medije; zanimanje za refleksijo lastnega doživljanja in delovanja; želja po raziskovanju medosebnih interakcij ter človekovega odnosa z naravnim okoljem.

Skupina sprejme osem udeležencev, sodelujoči se obvežejo k prisotnosti pri vseh programskih aktivnostih.

 

Vsebina:

1. praksa: neposredna izkušnja kakor tudi refleksija različnih plasti individualnega in skupinskega ustvarjalnega procesa, ki se udejanja skozi gibanje (telesno akcijo), skozi delo z zvočili in glasom, z likovnimi in vizualnimi sredstvi (risanje, kolažiranje, fotografija, video idr.) ter v pisanju dnevnika;

2. strokovna refleksija: govorili bomo o potencialih na čuječnosti temelječih pristopov na področju umetnostnih terapij, v skladu z zanimanji sodelujočih pa tudi o na umetniški praksi temelječem raziskovanju in o ustvarjalnih pristopih v superviziji;

3. vprašanja in teme, ki jih izpostavijo udeleženci: vnos principov tovrstnega načina dela v vsakdanje življenje in/ali v specifično delovno okolje – npr. na področju vzgoje in (vseživljenjskega) izobraževanja, socialnega dela/varstva, zdravstva; v različne oblike svetovanja in psihoterapije kakor tudi v umetniške prakse) idr.

Ustvarjalno raziskovanje osebnih, medosebnih ter nadosebnih tem poteka v mali skupini; v spoštljivi in odprti komunikaciji, ki bo pomagala vzpostaviti dovolj varen prostor za vse člane skupine ter ponuditi podporo pri prenosu pridobljenih izkušenj v vsakdanje življenje in strokovno delo sodelujočih.

 

 

Oprema za delo v studiu: udobna oblačila, majhna blazina za sedenje; risalni blok in brezčrtni zvezek; pisala, voščenke in/ali suhe barvice, raznovrstna glasbila in zvočila.

Oprema za delo v naravi se prilagaja vremenskim okoliščinam, priporočila bodo podana nekaj dni pred začetkom izkustvenega seminarja.

 

Urnik:

četrtek, 3. avgust 2023:
od 19. do 21.30. ure (studio)

petek, 4. in sobota, 5. avgust; nedelja, 6. avgust 2023:
od 9. do 12. ure in od 14. do 17. ure (studio)
* v petek in nedeljo zgodaj zjutraj je predvideno tudi delo v naravi

ponedeljek, 7. avgust 2023:
od 9. do 13. ure (studio)

 

Lokacija: Središče Rotunda (nekdanji samostan Sv. Ana) se nahaja na robu starega mestnega jedra Kopra, vhod v kompleks je z Vojkovega nabrežja. Naš studio je v pritličju, v nadstropjih nad njim pa v poletnih mesecih deluje Hostel Sidro.

 

 

Nastanitev: udeleženci izkustvenega seminarja se pogosto odločijo za bivanje v Sidru (nočitev z zajtrkom, eno- in dvoposteljne sobe z zasebno kopalnico). Hostel Sidro-Sveta Ana sodi med bolj priljubljene nastanitve v mestu, zato je sobe priporočljivo rezervirati čimprej (na telefonski številki 069670148, na e-naslovu hostel.sidro@gmail.com ali preko različnih internetnih portalov). Gostom je na voljo tudi parkirno mesto na notranjem dvorišču.

Kotizacija za petdnevni seminar znaša 300 EUR.

Prijavni rok je odprt do zapolnitve razpisanih mest, najkasneje pa do 15. junija 2023.

Prijave in dodatne informacije: aleksandra.schuller@guest.arnes.si

PRIJAVNICA

 

 

Avtorica in izvajalka seminarja:

Dr. Aleksandra Schuller je magistrica pomoči z umetnostjo, registrirana plesno-gibalna psihoterapevtka (ZPGPS/EADMT) in IAAP Router (SZAP/IAAP), specializirana za jungovski PGP pristop Avtentično gibanje ter Ustvarjalno supervizijo. V zasebni praksi se osredotoča na jungovsko analizo, individualno in skupinsko umetnostnoterapevtsko delo z odraslimi ter na transmodalitetno/transprofesionalno Ustvarjalno supervizijo. Delno je zaposlena kot visokošolska učiteljica na Oddelku za antropologijo in kulturne študije Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije, kjer se ukvarja z na umetniški praksi temelječim raziskovanjem. Kot gostujoča predavateljica sodeluje z različnimi visokošolskimi ustanovami ter strokovnimi združenji v Sloveniji in tujini. Je članica Združenja plesno-gibalnih psihoterapevtov Slovenije in Slovenskega združenja za analitično psihologijo.

 

Čuječnost in ustvarjalnost 2023, razpis in prijavnica (pdf)