Spletni seminar o varnih odnosih

 

 

Slovenska krovna zveza za psihoterapijo

 

vabi na spletni seminar z naslovom

 

Kaj so varni odnosi?

 

12. aprila 2022, od 17. do 20. ure.

 

Seminar bo vodila dr. Katarina Kompan Erzar.

 

Z razvojem in raziskavami odrasle navezanosti in razvoja trajnih intimnih odnosov se je pokazalo, kako pomembno je razumeti, kaj je to čustvena varnost. Gottman, Johnsonova  in drugi raziskovalci odraslih odnosov so začeli odkrivati pomen mehanizma navezanosti za razumevanje tako konflikta kot vzpostavljanja globokih intimnih vezi.

Navezanost namreč omogoča razumevanje organskih mehanizmov, ki so pogoj za ustvarjanje varnosti in razvoj odnosov tako v smeri privlačnosti, kot čustvene stabilnosti. Navidezni razkorak med strastno in nestabilno ter “dolgočasno” stabilno zvezo je tako postal odveč, saj so prav odrasli odnosi varne navezanosti tisti, ki vzdržujejo oboje, tako stabilnost in umirjenost, kot strastnost in živost zveze. Ključni pojem tega raziskovanja je seveda pojem pridobljene varne navezanosti.

V predavanju se bomo posvetili raziskavam, ki so se posvetlile prav tej, pridobljeni varni navezanosti in razvoju intimnega odnosa ter prinesle optimizem, saj kažejo, da lahko tudi dva, v primarnih družinah ne-varno navezana posameznika, vzpostavita med seboj odnos varne navezanosti in s tem prekineta ponavljanje nefunkcionalnih ter konfliktnih vzorcev odnosov iz svojih primarnih družin.

 

O IZVAJALKI:

Dr. Katarina Kompan Erzar je izredna profesorica za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost in za psihologijo Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Na področju socialnega varstva je samostojna svetovalka, supervizorka z licenco ter predsednica Sekcije supervizorjev pri Socialni zbornici Slovenije. Je soustanoviteljica Študijsko raziskovalnega centra za družino in sodelavka programa “Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju”, ki ga študijskemu centru sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Predava, vodi delavnice in izvaja supervizije in izobraževanja za različne socialno-varstvenih in izobraževalnih ustanovah.

Raziskuje in objavlja s področja odnosov, dela z ljudmi, družine in navezanosti. S predstavitvami je aktivno sodelovala na domačih in mednarodnih konferencah v New Orleansu, Montrealu, Glasgowu, Berlinu, Atenah, Baltimoru in Portorožu, Celovcu, Reki, Zagrebu, Tel Avivu in drugod. Ustanovila je Skupino za mlade mamice, ki jo s sodelavkami vodi od leta 2008.

Zelo odmevne so tudi njene knjižne objave, v katerih je predstavila moderno vzajemno čustveno razumevanje odnosov in nevrobiološke vidike čustvovanja: Odkritje odnosa, Skrita moč družine, Ljubezen umije spomin, Med dvema ognjema in Teorija navezanosti ter Družina, vezi treh generacij.

 

 

 

SLOVENSKA KROVNA ZVEZA ZA PSIHOTERAPIJO
Čufarjeva cesta 5
2000 MARIBOR

www.skzp.si
info@skzp.org
tajnistvo@skzp.org