V podporo Ukrajini

Izjava Slovenske krovne zveze za psihoterapijo

 

Želimo izraziti solidarnost z  državljani Ukrajine v teh težkih časih, ko je bila njihova država brutalno napadena in preživljajo grozodejstva vojne.

Pridružujemo se številnim pozivom z vsega sveta, da se ta vojna ustavi, in ruski vladi, naj umakne ruske čete in orožje v svojo domovino.

Podpiramo pomoč Ukrajini z obrambnimi sredstvi, medicinsko oskrbo in sprejemom beguncev, in se pridružujemo vrstam državljanov, ki smo se združili v zahtevi po miru kot največji prednostni nalogi. Vse vlade in njihove voditelje odločno pozivamo, da prevzamejo odgovornost in se združijo, da bi končali ta konflikt na nenasilen način.

Kot psihoterapevti želimo opozoriti na grozljivo dejstvo, da vojna nikoli ne rešuje problemov, ampak ustvarja ogromno škodo in povzroča uničenje na mnogih ravneh, vključno z osebnim trpljenjem in kolektivno travmo, za katero se zdravijo generacije.

Tako stojimo skupaj z našimi ukrajinskimi kolegi kakor tudi z našimi kolegi v Rusiji, ki izražajo nestrinjanje z dejanjem svoje vlade ter se ob tem izpostavljajo velikemu tveganju.

Na koncu pozivamo naše politike in ljudi v Sloveniji, naj ne delijo beguncev na prave in ne prave. Ne glede na to, ali so Ukrajinci, Rusi, Sirijci, Eritrejci … VSI ONI SO MI!