Spletni seminar o navezanosti

 

 

Slovenska krovna zveza za psihoterapijo

 

vabi na spletni seminar z naslovom

 

NAVEZANOST V PSIHOTERAPIJI,

 

ki bo v četrtek, 25. marca 2021, od 17. do 20. ure.

 

Seminar bo vodila dr. Katarina Kompan Erzar.

 

Teorija navezanosti je nosilka paradigmatskega obrata v polju psihoterapije. Obrat od posameznika k odnosu in od regulacije vedenja k čustveni regulaciji, je v veliki meri prispeval k razcvetu in poglobitvi psihoterapevtskega dela. Zavedanje pomena čustvene varnosti, varne navezanosti in vzajemnosti v razvoju odnosa pa je odprlo dostop raziskovanja terapevtskega procesa skozi drugačno razumevanje razvoja možganov in pomena strukturiranosti otroške notranjosti za odraslo življenje.

Na tem temelju se odpira tudi globlji uvid v samo dinamiko in proces terapevtskega dela, ki presega razdeljenost na modele in šole.

Preboj v razumevanju razvoja otroka skozi izkušnje v odnosih ima daljnosežne posledice tudi na pojmovanje človeške notranjosti in njene strukture.

Posrečena integracija nevroznanstvenih dognanj, ki potrjujejo in dodatno ilustrirajo teorijo navezanosti, daje terapevtu bistveno večjo svobodo in hkrati odgovornost v procesu terapevtskega dela. Če kdaj, je zdaj jasno, kaj pomenijo razmejitve pri delu s klienti in kako pomembno je terapevtovo zavedanje lastne čustvene vpletenosti v proces terapije ter nujna sposobnost prepoznavanja, regulacije in tenkočutnosti njegove drže. Hkrati pa se razvijajo tudi terapevtska orodja, ki tovrstno držo spodbujajo in tudi omogočajo.

Seminar je kombinacija predavanja in izkustvenega dela.

 

PROGRAM:

  • Teorija navezanosti kot temelj razumevanja človekove notranje psihične strukture.
  • Razvoj otrokovih možganov v odvisnosti od izkušenj
  • Intuicija in čustvena regulacija
  • Vzajemnost in razmejitve v terapevtskem odnosu

 

O IZVAJALKI:

Dr. Katarina Kompan Erzar je izredna profesorica za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda in Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Na področju socialnega varstva je samostojna svetovalka, supervizorka z licenco ter članica Sekcije supervizorjev pri Socialni zbornici Slovenije. Je sodelavka programa “Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju”, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Predava, vodi delavnice in izvaja supervizije in izobraževanja za različne socialno-varstvenih in izobraževalnih ustanovah.

Raziskuje in objavlja s področja odnosov, dela z ljudmi, družine in navezanosti. S predstavitvami je aktivno sodelovala na domačih in mednarodnih konferencah v New Orleansu, Montrealu, Glasgowu, Berlinu, Atenah, Baltimoru in Portorožu, Celovcu, Reki, Zagrebu, Tel Avivu in drugod. Ustanovila je Skupino za mlade mamice, ki jo s sodelavkami vodi od leta 2008.

Zelo odmevne so tudi njene knjižne objave, v katerih je predstavila moderno vzajemno čustveno razumevanje odnosov in nevrobiološke vidike čustvovanja: Odkritje odnosa, Skrita moč družine, Ljubezen umije spomin, Med dvema ognjema in Teorija navezanosti ter Družina, vezi treh generacij.

 

 

 

SLOVENSKA KROVNA ZVEZA ZA PSIHOTERAPIJO
Čufarjeva cesta 5
2000 MARIBOR

www.skzp.si
info@skzp.org
tajnistvo@skzp.org