Vabilo na predstavitev nove knjige Mance Košir: Človeška ljubezen

 

Prijazno vabljeni na prvo srečanje z novo knjigo Mance Košir Človeška ljubezen, ki bo

v petek, 31. marca 2017 ob 11. uri v knjigarni Konzorcij.

Skupaj z urednico Nelo Malečkar bodo knjigo predstavili Manca Košir in njeni dopisovalci psihoterapevti Izidor Gašperlin, Gabi Čačinovič Vogrinčič in Tomaž Flajs.

Človeška ljubezen je šesta knjiga pisem neumorne dopisovalke Mance Košir, ki edina na Slovenskem goji tradicijo epistol v knjižni izdaji. Tokrat so njeni dopisovalci psihoterapevti: Izidor Gašperlin, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, mag. Miran Možina in Tomaž Flajs. V spremni besedi z naslovom Varno in zaupno zavetje pisem psihologinja dr. Lea Šugman Bohinc, med drugim piše:

»Avtorica in njeni sogovorniki pripovedujejo vsak svojo zgodbo o sebi kot ljudeh z lastno življenjsko zgodovino, sedanjostjo in prihodnostjo. Pripravljeni so se razgaliti v širokem razponu človeških izkušenj. Z Manco – in nami, bralkami in bralci – delijo svoje vzpone in padce, svoje negotovosti, dileme, razočaranja, čustveno zahtevne, marsikdaj neprijetne izkušnje, pa osrečujoča, celo ekstatična, razsvetljujoča doživetja, tudi tista, ki jih povezujemo s človeško ljubeznijo.«

 

Manca Košir: Dobro je gledati nazaj na svoje življenje, poiskati rdečo nit in si že zdaj odgovarjati na usodna vprašanja, ki se postavljajo umirajočim: »Kdo sem? Ali sem živel izpolnjeno življenje? Sem uresničeval svoje želje, sledil svojim sanjam?« Velja: »Lastna razlaga življenja je vrhovno sodišče eksistence, samo pred samim sabo se mora človek zagovarjati za svoje življenje.«

Izidor Gašperlin: Ljubezen izkazujemo skozi odnos. Ljubezen živi skozi odnos. Ljubezen je ODNOS. Pred tem pa odločitev zanj. Pristnost in dobronamerna odkritost sta humus, ki dela odnos rodoviten. Odnos, ki ni tak, je  – mrtev.

Gabi Čačinovič Vogrinčič: Žalost vodi v globino notranjosti in vase, a ni dobro, da je v globini samo žalost, in ni dobro, da ostajamo v njej sami. Razkošje je, ko predelamo bolečino, a ne moremo predelati vseh bolečin! Zato je tako pomembno, da zmoremo živeti tudi z njo polno življenje in rasti za bližino in sočutje.

Miran Možina: Zaradi globoko vtisnjene polarnosti ljubezenskega vzorca je nemogoče spremeniti ljubezen samo v obilje sladkosti, zabave, užitka in lahkotnosti, kar je postal danes močan trend. Ljubezen zato nikoli ne bo samo udomačeni maček, ki prijazno prede, ampak vedno tudi grozeči tiger, ki lahko ugrizne in rani na najbolj boleč način.

Tomaž Flajs: Sram je boleč občutek doživljanja lastne nevrednosti, neke svoje pomanjkljivosti, zaradi katere se nam zdi, da nas nihče ne more imeti zares rad. Ob tem je ranjen naš občutek dostojanstva, zaradi česar se lahko želimo maščevati ljudem, ki nas zasramujejo, da bi dosegli izravnavo občutka vrednosti med seboj in njimi.

 

Vabilo na predstavitev nove knjige Mance Košir: Človeška ljubezen